Een camper verzekering afsluiten voor jouw eigen camper

juli 26, 2022 Uit Door Marnix

In het bijzonder sinds de Corona pandemie kan er worden vastgesteld dat ontzettend veel mensen ervoor hebben gekozen om over te gaan tot het kopen van een eigen camper. Op deze manier beschikken ze namelijk over de mogelijkheid om overal te gaan en te staan waar ze maar willen zonder dat ze “verplicht” zijn om in contact te komen met andere mensen. Indien ook jij overweegt om een camper aan te schaffen spreekt het voor zich dat je rekening dient te houden met de bestaande verplichting met betrekking tot het afsluiten van een zogenaamde camper verzekering. Het afsluiten van een dergelijke, geschikte verzekering blijkt in de praktijk ook veelal net wat minder eenvoudig te zijn dan je zou vermoeden. Benieuwd waar je nu precies allemaal rekening mee dient te houden? Dan is verder blijven lezen in ieder geval de boodschap!

Is een camper verzekering afsluiten verplicht of niet?

De eerste vraag die heel wat mensen zich stellen met betrekking tot de camper verzekering is of deze wettelijk verplicht moet worden afgesloten of niet. Hierop kunnen we alleen maar antwoorden dat je er rekening mee moet houden dat de camper natuurlijk een gemotoriseerd voertuig is. Dit betekent in  de praktijk dat er sowieso een WA-verzekering voor moet worden afgesloten. Eigenlijk maken we bij camperverzekeringen in de praktijk een onderscheid tussen de volgende twee onderdelen:

 1. Het auto-onderdeel waarbij je dus minstens kiest voor de WA-verzekering;
 2. De aanvullende dekkingen waar je uit kan kiezen;

Voor deze eerste geldt dus dat er een wettelijke verplicht aan verbonden is. Voor elk gemotoriseerd voertuig in Nederland en bij uitbreiding in heel Europa geldt namelijk dat ze bij het in het verkeer brengen minstens dient te zijn voorzien van een WA-verzekering voor schade aan derden. Wat het tweede onderdeel, de zogenaamde aanvullende voorwaarden betreft geldt dit niet. Je kan er dus met andere woorden volledig zelf voor kiezen welke voorwaarden er worden gedekt en welke niet.

Het auto-onderdeel van je camper verzekering

Bij een camper verzekering afsluiten moet je dus in eerste instantie vooral kijken in de richting van het auto-onderdeel. Wat dit betreft kan je eigenlijk denken aan dezelfde keuzes als degene die je kan maken voor het verzekeren van een gewone personenauto. Met andere woorden, je hebt de mogelijkheid om voor jouw camper te kiezen voor:

 1. Een WA-verzekering;
 2. Een WA+ beperkt cascoverzekering;
 3. Een WA+ volledige cascoverzekering;

In principe zou het kunnen volstaan om er gewoon voor te kiezen om de WA-verzekering af te sluiten. In het merendeel van de gevallen is het echter zo dat een camper beschikt over een vrij stevig prijskaartje. Het is dan ook niet meer dan normaal dat men deze graag op een iets uitgebreidere manier wenst te verzekeren. Dit kan dan bijvoorbeeld gebeuren door middel van de WA+ beperkt cascoverzekering waarbij er ook schade als gevolg van een brand wordt gedekt. Dat geldt overigens ook voor glasschade, schade als gevolg van een aanrijding met een wild  dier, etc.

Een allrisk camper verzekering afsluiten, wanneer is het interessant?

Wil je graag kunnen rekenen op de meest optimale dekkingen voor wat jouw camper betreft? In dat geval is het in de praktijk sterk aangeraden om te kiezen voor een camper verzekering waarin een allrisk dekking is opgenomen. Voor deze dekking geldt dat ze niet alleen de WA-dekking omvat evenals alle dekkingen van de beperkt cascoverzekering, bovendien kan je ook nog eens rekenen op een extra exemplaar voor schade die je zelf aan je eigen camper hebt veroorzaakt. Dit kan een zeer belangrijke en interessante dekking zijn, maar je dient er wel rekening mee te houden dat ze een stevige meerprijs met zich meebrengt. Omwille van deze reden wordt het eigenlijk alleen maar aangeraden om voor deze dekking te kiezen wanneer je een nieuwe camper hebt aangekocht.

Met welke extra zaken dien je rekening te houden?

Zoals reeds aangehaald eerder op deze pagina is het auto-onderdeel niet het enige onderdeel van je camper verzekering waar je aandacht aan zal willen besteden. In het merendeel van de gevallen is het dan ook zo dat mensen de keuze maken om met hun camper richting het buitenland op vakantie te gaan. Dit betekent dat er rekening moet worden gehouden met bijvoorbeeld het feit of je ook in deze landen kan rekenen op een goede dekking van mogelijke schade. In ieder geval is stil blijven staan bij de onderstaande punten zeer belangrijk bij het afsluiten van een camper verzekering:

 • Is de dekking die wordt geboden beperkt tot Europa of niet?
 • Hoeveel dagen kan je aaneengesloten in het buitenland verblijven?
 • Hoeveel bedraagt de kilometerbeperking precies op jaarbasis?
 • Met welk eigen risico moet je rekening houden bij schade?

Daarnaast moet er ook uit durven te worden gegaan van het ergste. Het is omwille van deze reden dan ook zeer belangrijk om je af te vragen op welke manier eventueel totaal verlies wordt gedekt. Wat dit betreft kan er een keuze worden gemaakt uit drie verschillende opties, namelijk:

 1. De uitbetaling gebeurt volgens nieuwwaarde;
 2. De uitbetaling gebeurt volgens aanschafwaarde;
 3. De uitbetaling gebeurt volgens dagwaarde;

In het merendeel van de gevallen zal je kunnen vaststellen dat een camper verzekering je voorziet van een groot aantal dekkingen waar je behoeften aan kan hebben. Dit zowel in eigen land als in het buitenland. Dit gezegd hebbende zijn er ook een aantal dekkingen die je veelal toch nog extra moet afsluiten. Eén van deze dekkingen is de zogenaamde inboedelverzekering.

Let op het (eventueel) verzekeren van de inboedel van je camper

In het bijzonder wanneer je van plan bent om voor een langere periode met je camper op vakantie te gaan is de kans ontzettend groot dat je toch best een behoorlijke inboedel bij zal hebben. We staan er in de praktijk veelal niet meteen bij stil, maar de totale waarde van deze inboedel kan behoorlijk oplopen. Standaard is het zo dat in de inboedelverzekering die je hebt afgesloten voor je woning geen dekking wordt voorzien voor inboedel die zich buiten die woning bevindt. Met andere woorden, je spullen zijn buitenshuis niet verzekerd. Gelukkig is het wel mogelijk om een speciale buitenhuisdekking af te sluiten boven op de standaard dekkingen van je camper verzekering. Op deze manier kan je toch nog de inboedel in je camper op passende wijze bij bijvoorbeeld Diks Verzekering verzekeren.