Unieke plekken in Kroatië?

oktober 1, 2022 Uit Door Marnix

Kroatië is een klein land, maar het heeft veel te bieden. Het zit vol met prachtige stranden, geweldige eilanden en steden die perfect zijn voor een ontspannen vakantie. Als je erover denkt om binnenkort naar Kroatië af te reizen, vergeet dan niet om ook wat tijd in het noordelijke deel van dit prachtige land door te brengen!

De Kornati eilanden

De Kornati-eilanden zijn een natuurreservaat en beschermd gebied, gelegen in de Adriatische Zee. Ongeveer 140 eilanden vormen deze archipel, die in 1979 tot nationaal park werd uitgeroepen. De hoogste top is Sveta Marija op 409 meter boven de zeespiegel.

De Kornati-eilanden staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO omdat zij uitzonderlijk diverse levensbronnen herbergen, waaronder meer dan 1.200 plantensoorten, waaronder vele zeldzame en endemische soorten zoals Lavandula kornatiensis (de enige lavendel die endemisch is in Kroatië), Sesuvium portulacastrum ssp portulacastrum (een mediterrane ondersoort van de wattenklauw), Silene adriatica (een zeer zeldzame endemische soort) en Orchis longicruris subsp kurilensis en Pinguicula lusitanica subsp lusitanica (beide Europese endemieën).

Het nationaal park

Het nationaal park is een beschermd gebied dat van de Kroatische regering een speciale status heeft gekregen. Het park werd in 1979 opgericht en beslaat een oppervlakte van 1.831 vierkante kilometer. Het is het leefgebied van verschillende planten- en diersoorten – de bekendste is de lynx, die in heel Oost-Europa voorkomt, maar waarvan het aantal in de loop der jaren sterk is gedaald door stroperij en vernietiging van habitats.

Het nationaal park staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO; het is een van de zes plaatsen in Kroatië alleen.

De Kornati eilanden per boot verkennen

De Kornati eilanden per boot verkennen, is een super plan. Wanneer je een boottocht maakt naar de Kornati eilanden, kan je een aantal van de mooiste plaatsen in Kroatië zien. Het grootste en bekendste eiland, Murter, is een goede plek voor allerlei sportieve activiteiten. Het heeft prachtige stranden en biedt andere attracties zoals wandelpaden, wandelpaden en fietspaden tussen de olijfbomen. Als je meer dan één eiland tegelijk wilt verkennen, kan je vanuit Murter een uitstapje maken naar een ander eiland, Daksa, dat ook interessante bezienswaardigheden heeft, zoals zandstranden waar je kunt ontspannen nadat je tijd heeft doorgebracht met het verkennen van andere delen van jouw boottocht rond de Kroatische Kornati-archipel, gelegen tussen de provincies Zadar en Šibenik.