Bagage op je motor bevestigen: tips en tricks

juli 16, 2023 Uit Door Marnix

Er zijn motorrijders die bij wijze van spreken alleen met een toilettas en een creditcard op motorvakantie gaan. Dit klinkt ideaal, maar veel motorrijders nemen meer mee dan dat. Denk bijvoorbeeld aan motor topkoffers. Een aantal tips en tricks om bagage veilig en handig op je motor te bevestigen.

Het zwaartepunt en de vering

De meeste motorrijders weten het: laad je motor maximaal met vakantie uitrusting en eventueel een duo passagier en de motor rijdt heel anders dan als je er in je eentje op zit. En dit is niet prettiger. Zeker als je beschikt over een motor waarbij je de vering niet kan aanpassen. Dus wie of wat je ook meeneemt, het beste is om rekening te houden met het gewicht en stuur eventueel je duopassagier naar de sportschool. Verdeling van gewicht is belangrijk. Om veilig en stabiel te rijden is het geheim evenwicht. Plaats daarom het meeste gewicht in het midden van de motor. Je verzameling boeken kan onder de tanktas en je slaapzak in de topkoffer.

bagage op de motor

Een waterdichte en strakke bagage

De eenvoudigste en stevigste oplossing is uiteraard een set harde en vaste koffers. Deze koffers klik of schroef je vast aan je motor. Dit is met name geschikt voor toermotoren en allroads. Het grote voordeel van dit is dat je niets nodig hebt om de koffers vast te maken. Nadeel is dat de koffers al fors wat wegen en dat de binnenmaten zijn beperkt. Zo kan bijvoorbeeld net je tentje er niet in. Voor de supersport, naked of cruiser zijn koffers geen mogelijkheid. Geen zorgen, want er zijn tegenwoordig ook goede zijtassen te koop. Tegenwoordig zijn zijtassen in allerlei soorten en maten te verkrijgen, zodat ze prima passen bij het karakter van je motor. Combinerend met een tanktas en een sterke roltas op de duozit en er kan behoorlijk wat kwijt. Monteer ze niet tegen de uitlaat aan.

Behoefte aan extra opbergruimte bij het stuur?

Heb je interesse in extra opbergruimte bij het stuur, zodat je dingen direct bij de hand hebt? Kies dan een handige handlebar bag via Baboon.eu. Je kunt hier dingen in kwijt zoals je telefoon, zonnebril, muntgeld, creditcard en bankpasjes. Een mobiel gebruik je natuurlijk om mooie foto’s te maken of om de route te navigeren.