Handbagageregels zorgen voor onduidelijkheid op Schiphol

januari 9, 2024 Uit Door Marnix

De recente wijzigingen in de regels voor handbagage op Schiphol hebben als doel het reizen comfortabeler te maken, maar ze hebben ook gemengde reacties opgeroepen. Reizigers vragen zich voornamelijk af welke items ze nu zonder restricties kunnen meenemen. Daarover schrijft Reisnieuws.nl.

Voorheen moesten items zoals waterflessen, iPads, lenzenvloeistof en deodorant uit de tas gehaald worden en apart in een doorzichtige zak in een grijze bak geplaatst worden bij de beveiliging. Nu kunnen deze items in de tas blijven, wat de veiligheidscontrole efficiënter maakt.

De luchthaven heeft geavanceerde bagagescans geïntroduceerd die het personeel in staat stellen de inhoud in 3D te bekijken en rond te draaien. Hanita van der Meer van ANVR gelooft dat reizigers dit zullen waarderen omdat het de beveiligingsprocedure vereenvoudigt.

Desondanks veroorzaken de nieuwe regels ook verwarring en frustratie. Een voorbeeld hiervan is een reiziger die moet aanpassen aan verschillende regels op andere luchthavens, zoals het verwijderen van een waterfles bij een terugvlucht vanuit Italië. Dit kan voor verwarring zorgen.

Het Verenigd Koninkrijk is actief bezig met het implementeren van CT-scans op luchthavens, met een doelstelling om tegen juni 2024 alle luchthavens hiermee uitgerust te hebben. Veel luchthavens zullen naar verwachting het voorbeeld van Schiphol volgen in de komende jaren. Schiphol adviseert reizigers om de algemeen geldende regels na te leven en zich bewust te zijn van de regels op andere luchthavens.

Belangrijkste regels samengevat

Voor handbagage bestaat er een specifieke regel voor vloeistoffen. Je mag tot 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Kleinere of halfgevulde verpakkingen zijn ook toegestaan. Deze vloeistoffen, zoals gels, crèmes, zalven, pasta’s of spuitbussen, dienen verpakt te zijn in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak van maximaal 1 liter. Schiphol hanteert in sommige gevallen een uitzondering waarbij grotere verpakkingen zijn toegestaan, mits deze geaccepteerd worden tijdens het incheckproces en door de veiligheidsbeambte.

Om problemen tijdens overstappen of terugvluchten te voorkomen, wordt aangeraden vloeistoffen en gels in kleine verpakkingen en een hersluitbare plastic zak te verpakken. Dit advies komt van Donker en is bedoeld om reizigers ongemakken te besparen. Deze strikte regelgeving voor vloeistoffen en gels werd ingevoerd na de verijdeling van aanslagen in 2006 waarbij deze stoffen gebruikt zouden worden.

Vloeistoffen in handbagage

Binnen de Europese Unie is de standaardregel dat je 1 liter aan vloeistoffen mag meenemen in handbagage, verdeeld over verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Dit omvat producten als lippenbalsem, lipgloss en tandpasta. Op Schiphol zijn grotere verpakkingen toegestaan mits goedgekeurd door de scan- en incheckmedewerker. Echter, bij twijfel is het beter om geen grotere verpakkingen in je handbagage te nemen, maar deze in je ruimbagage te plaatsen. Het is goed om te weten dat niet alle luchthavens over een CT-scan beschikken.

Het wordt aangeraden om vloeistoffen in een doorzichtige, hersluitbare zak te verpakken voor gemak. Hoewel dit niet verplicht is op Schiphol, kan dit op andere luchthavens wel een standaardprocedure zijn. Raadpleeg de website van de betreffende luchthaven voor hun specifieke regels. Uitzonderingen bestaan voor het meenemen van babyvoeding (indien reizend met een baby) en medicijnen aan boord. Voor medicijnen dien je indien nodig een doktersrecept te kunnen tonen of te bewijzen dat de medicijnen op jouw naam staan.

Vloeistoffen die gekocht zijn na de veiligheidscontrole mogen mee aan boord, maar bewaar het bonnetje voor eventuele controle. Je kunt je lege fles ook vullen met water na de bagagecontrole.